Funcționează în zilele înnorate și în lunile de iarnă panourile solare?!

 

Aceasta este de departe una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de către potențialii proprietari de sisteme solare fotovoltaice.

Este firesc ca Romanii să se întrebe dacă panourile solare produc energie iarna.

Cât timp vor continua panourile solare să genereze energie atunci când temperaturile scad și cerul se întunecă?

Într-un loc precum România, unde iarna durează doar trei luni, dar s-ar putea să pară patru sau cinci.

Cu toate acestea, fiți siguri că acesta este doar un mit popular conform căruia celulele solare sunt ineficiente în timpul iernii. Energia solară este o sursă de încredere și rezistentă de energie regenerabilă, si functionează chiar și in timpul iernii.

Să aruncăm o privire rapidă asupra modului în care funcționează celulele solare și apoi ne vom uita la modul în care sunt afectate de schimbarea anotimpurilor.

Cum funcționează celulele solare?

Este necesar să înțelegem cum funcționează celulele solare pentru a înțelege de ce pot reuși chiar și în lunile de iarnă și în zilele ploioase.

Panourile solare sunt formate din celule fotovoltaice, care sunt componente specifice care sunt adesea construite din siliciu și sunt folosite pentru a genera energie electrică.

Aceste celule fotovoltaice conțin electroni care devin energizați atunci când intră în contact cu particule de lumină cunoscute sub numele de fotoni.

În interiorul celulei, această energie este transformată într-un curent electric care poate fi folosit în mai multe scopuri.

 

Cât de bine funcționează panourile solare la temperaturi scăzute?

 

După cum am văzut mai sus, panourile solare se bazează mai degrabă pe lumina soarelui decât pe căldura soarelui pentru a genera electricitate.

Celulele solare, la fel ca majoritatea echipamentelor electrice, funcționează mai bine atunci când temperatura este mai scăzută.

Poate părea contradictoriu, dar căldura excesivă ar putea reduce eficiența celulelor.

O zi rece și însorită va genera mai multă energie din celulele solare decât va produce o zi fierbinte și însorită!

Acest lucru se datorează diferenței de energie dintre fotonii de la soare și electronii din celula solară, ceea ce face ca celula solară să producă mai multă energie.

Cu cât diferența de energie dintre cele două grupuri de particule este mai mare, cu atât cantitatea de energie generată este mai mare.

Dacă locuiți în climate mai reci, diferența dintre ele este mai mare, ceea ce înseamnă că atunci când celula este lovită de lumină, în interiorul celulei este generată mai multă electricitate.

 

Panourile solare generează energie verde iarna?

 

Panourile solare funcționează bine în lunile de iarnă. Factorul principal care trebuie recunoscut în această perioadă este că există mai puține ore de soare într-o zi de iarnă decât vara.

Dar puteți fi siguri că instalația dvs. solară fotovoltaică nu se va opri, deoarece acestea se bazează exclusiv pe lumină.

În ciuda acestui fapt, lunile care generează cel mai mare randament energetic sunt între martie și octombrie, adică lunile care nu sunt de iarnă.

 

Cum afectează zăpada panourile solare?

 

Zăpada este un potențial dezavantaj pentru panourile solare care poate apărea atunci când temperatura este excepțional de rece.

Până la curățarea zăpezii, razele soarelui nu vor ajunge la celulele solare din cauza stratului greu de zăpadă care le acoperă.

Datorită suprafeței plane, doar o cantitate mică ar trebui să se topească și să alunece pe măsură ce suprafața se încălzește.

Zăpada nu se va agăța și nu se va aduna de panourile solare așa cum s-ar întâmpla cu alte materiale, deoarece panourile solare sunt înclinate spre soare.

Într-un climat precum România, ninsoarea abundentă este încă un eveniment din ce în ce mari rar și nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra producției de energie solară, mai ales în zonele de câmpie.

Funcționează panourile solare când este înnorat și plouă?

Cantitatea de energie solară care este afectată de nori poate varia în funcție de densitatea norilor. Panourile solare vor primi mai puțină lumină solară dacă norii sunt dens, așa cum se arată mai jos.

Chiar și în zilele mai puțin senine și însorite, celulele solare pot încă genera o cantitate surprinzătoare de electricitate.

Acest lucru se datorează faptului că celulele solare pot funcționa fie în lumină directă, fie în lumină difuză. În timp ce lumina naturală este energie solară care călătorește direct de la soare la sol, lumina difuză a fost împrăștiată de particule din atmosferă, cum ar fi norii ploiosi, înainte de a ajunge pe pământ.

In final alegerea îți aparține și depinde de fiecare persoana de nevoile tale și de bugetul tău, la SoleraX îți asiguram îndrumarea necesară pentru a face o alegere asumată și sigură pentru un viitor liniștit.

Zi însorită